فهرست مطالب
فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 24 (زمستان 1388)
- تاریخ انتشار: 1388/10/11
- تعداد عناوین: 7
-
صفحه 1اجرای برنامه های آموزشی مختلف با توجه به ساختار و وظایف وزارت جهاد کشاورزی برای به روز کردن دانش و مهارت کارکنان از اهم وظایف سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج است. هدف از انجام این تحقیق بررسی و تدوین مؤلفه های مؤثر در برنامه های آموزشی در بخش کشاورزی است. در این راستا 2 سؤال در مورد تدوین مؤلفه های مؤثر در برنامه های آموزشی بخش کشاورزی در بین اعضای هیات علمی و کارشناسان بخش آموزش وزارت جهاد کشاورزی به نظرخواهی گذاشته شده است. یکی اینکه مؤلفه های مؤثر برنامه های آموزشی در بخش کشاورزی کدام است و دیگری اینکه کدام یک از مؤلفه های شناسایی شده برای اثربخشی برنامه های آموزشی مدل پیشنهادی اهمیت بیشتری دارد؟
نوع تحقیق توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری 670 نفر از اعضای هیات علمی و کارشناسان است که حجم نمونه، با استفاده از فرمول در حدود 60 درصد، 383 نفر با روش طبقه ای نسبی به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای تعیین و تدوین مؤلفه های مؤثر برنامه های آموزشی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید که روایی آن را خبرگان آموزشی پس از اجرای مقدماتی تایید کردند و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 89/0 به دست آمد.
تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، درصد انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمونهای t تک نمونه ای، رگرسیون چندمتغیره و نمودار تحلیل مسیر) صورت گرفته است. براساس مطالعات و مبانی نظری 6 مؤلفه و 31 زیرمؤلفه تدوین گردید که تمامی مؤلفه ها و زیرمؤلفه ها از طریق آزمون t مورد سنجش قرار گرفته و تایید شدند و با اجرای آزمون تحلیل عاملی 8 مؤلفه نهایی استخراج گردید.
کلیدواژگان: مؤلفه های مؤثر، برنامه های آموزشی، میزان اثربخشی، آموزش علمی، کاربردی کشاورزی -
صفحه 25پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط بین اعتماد معلمان به مدیر و سازمان با ادراک آنان از ابعاد عدالت سازمانی در آموزش و پرورش شهر اصفهان به مرحله اجرا درآمد. در راستای دستیابی به هدف پژوهش، از بین کلیه معلمان آموزش و پرورش شهر اصفهان 361 نفر (127 مرد و 234 زن) به صورت نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای از بین نواحی پنجگانه انتخاب شدند. پرسشنامه های مورد استفاده در پژوهش شامل 2 پرسشنامه برای سنجش اعتماد به سازمان و اعتماد به مدیر و 3 پرسشنامه برای اندازه گیری ابعاد عدالت سازمانی ادراک شده (عدالت توزیعی، رویه ای و تعاملی) بوده است. داده های حاصل با استفاده از ضریب همبستگی کنونیکال و رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی روابط همبستگی کنونیکال اعتماد به مدیر و سازمان با ابعاد عدالت سازمانی ادراک شده معلمان نشان داد که رابطه با اولین زوج همبستگی بین اعتماد به سازمان با ابعاد عدالت سازمانی مثبت و معنادار بوده و با دومین زوج همبستگی بین اعتماد به مدیر با ابعاد عدالت سازمانی رابطه نداشته است. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که از بین کلیه ابعاد عدالت سازمانی تنها عدالت تعاملی برای اعتماد به سازمان دارای توان پیش بینی بوده است.
کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت تعاملی، اعتماد به سازمان، اعتماد به مدیر -
صفحه 43هدف پژوهش حاضر، ارزیابی میزان مهارت دانشجویان تحصیلات تکمیلی در نحوه جست وجو و استفاده از نرم افزارها، دستیابی و ذخیره اطلاعات از منابع الکترونیکی بود. روش پژوهش توصیفی پیمایشی و جامعه آماری این مطالعه کلیه دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 88 1387 بود که تعداد آنها 4035 نفر اعلام شد. حجم نمونه براساس جدول کرجسی و مورگان 380 نفر محاسبه گردید که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته با روایی 84/0و پایایی 85/0 که شامل سه قسمت بود. قسمت اول مربوط به اطلاعات فردی و قسمت دوم و سوم به ترتیب به سنجش مهارتها در نحوه جست وجوی اطلاعات و استفاده از نرم افزارها، دسترسی و ذخیره اطلاعات می پرداخت. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری ضریب همبستگی و t تک متغیره استفاده شد. بررسی معناداری آزمون در سطح و بزرگتر بودن tحاصل از مقدار بحرانی جدول نشان داد، دانشجویان تحصیلات تکمیلی با میانگین 42/3 بالاتر از سطح متوسط 3، دارای مهارتهای مربوط به نحوه جست وجو از بانکهای اطلاعاتی الکترونیکی بودند و در خصوص مهارت استفاده از نرم افزارها، دستیابی و ذخیره اطلاعات، پس از بررسی معناداری آزمون در سطح و کوچکتر بودن t حاصل از مقدار بحرانی جدول، میانگین 3 برابر با سطح متوسط 3 به دست آمدکه نشان داد مهارت آنها در حد متوسط است. rمشاهده شده با مقدار 20/0 در سطح همبستگی مثبت و معناداری را بین میزان مهارت دانشجویان تحصیلات تکمیلی در بازیابی اطلاعات از بانکهای اطلاعاتی الکترونیکی و موفقیت پژوهشی آنها نشان داد.
کلیدواژگان: مهارت جست وجوی منابع الکترونیکی، مهارت استفاده از نرم افزارها، مهارت دستیابی و ذخیره اطلاعات، دانشجویان تحصیلات تکمیلی -
صفحه 61پژوهش حاضر با هدف بررسی راهکارهای بهینه سازی برنامه ریزی نیروی انسانی سازمان آموزش و پرورش شهر تهران به روش توصیفی از نوع پیمایشی اجرا گردید. جامعه آماری کلیه مدیران و معاونان ادارات آموزش و پرورش مناطق بیستگانه شهر تهران (70 نفر) و کارشناسان برنامه ریزی و آمار مناطق تهران (107 نفر) هستند. نمونه آماری در این پژوهش کلیه اعضای جامعه آماری هستند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته با 45 سؤال پنج گزینه ای در مقیاس لیکرت است. روایی پرسشنامه را بیست نفر از صاحب نظران تایید کردند و پایایی آن هم با روش بازآزمایی محاسبه شد و ضریب پایایی آن 93/0 محاسبه گردید. به منظور محاسبه فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار و واریانس نمرات از آمار توصیفی و به منظور شناسایی عامل های اصلی تعیین وضع مطلوب، از روش تحلیل عاملی در قلمرو آمار استنباطی استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که برخی از مهمترین راهکارهای بهینه سازی برنامه ریزی نیروی انسانی آموزش و پرورش شهر تهران عبارت اند از: استانداردسازی نیروی انسانی، وضع قوانین مناسب برای جذب و نگهداری نیروی انسانی، اصلاح نظام پرداخت حقوق نیروی انسانی، تلفیق فعالیتهای آموزشی و پرورشی، تربیت نیروی انسانی متفکر و خلاق، ایجاد فرصت های برابر آموزشی، پیش بینی میزان عرضه نیروی انسانی، تدوین نظام سنجش صلاحیت علمی معلمان، اصلاح نظام ارزشیابی کارکنان و معلمان، مشارکت کارکنان در برنامه ریزی نیروی انسانی، برآورد نیروی انسانی مورد نیاز سازمان آموزش و پرورش، ارزیابی برنامه های نیروی انسانی، توسعه کمی و کیفی آموزش های فنی و حرفه ای و توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات.
کلیدواژگان: برنامه ریزی نیروی انسانی، راهکار، بهینه سازی، آموزش و پرورش -
صفحه 85این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین هوش هیجانی و مؤلفه های آن (خودآگاهی، خودتنظیمی، خودانگیزی، همدلی و مهارت های اجتماعی) با مدیریت زمان انجام گردید. جامعه آماری تحقیق، مدیران کارگاه های شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان به تعداد 395 نفر (82 زن و 313 مرد) بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 120 نفر از افراد جامعه آماری (تعداد 22 زن و 98 مرد) به عنوان نمونه انتخاب شدند. نوع تحقیق توصیفی همبستگی بود و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ و مدیریت زمان سیورت استفاده شد و از آنجا که پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ مورد تایید استادان متخصص نیز قرار گرفته و از روایی محتوایی و صوری خوبی برخوردار است. پرسشنامه مدیریت زمان سیورت هم به چند تن از استادان راهنما و مشاور برای مطالعه داده شد که همگی روایی محتوایی آن را مورد تایید قرار دادند. ضریب پایایی پرسشنامه ها نیز از طریق شاخص آلفای کرونباخ برای پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ 85/0 و برای پرسشنامه مدیریت زمان سیورت 84/0 به دست آمد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS از طریق ضریب همبستگی پیرسون در آمار استنباطی و همچنین آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد بین هوش هیجانی و مدیریت زمان در سطح رابطه معناداری وجود دارد (387/0 =r). همچنین بین همه مؤلفه های هوش هیجانی (خودآگاهی، خودتنظیمی، خودانگیزی، همدلی و مهارت های اجتماعی) با مدیریت زمان در سطح به ترتیب با ضرایب همبستگی (276/0 r=) و (226/0r=) و (281/0r=) و (260/0r=) و (214/0r=) رابطه وجود داشت.
کلیدواژگان: هوش هیجانی، خودآگاهی، خودتنظیمی، خودانگیزی، همدلی، مهارت های اجتماعی، مدیریت زمان -
صفحه 103از آنجا که حفظ و ارتقای رضایت شغلی همواره برای سازمانها تعیین کننده است، این تحقیق با هدف بررسی تاثیر مرخصی و انواع تعطیلات (ملی، مذهبی) بر رضایت شغلی در سال 1388 در استان خوزستان انجام گرفت. تحقیق با روش پیمایشی بر روی 330 نفر از کارکنان 5 سازمان با دو روش نمونه گیری مبتنی بر هدف (برای مرخصی 206 نفر) و خوشه ایچند مرحله ای (برای تعطیلات 124 نفر) اجرا شد. سپس با توجه به 5 فرضیه مطرح شده در این تحقیق پرسشنامه استاندارد سنجش رضایت شغلی ویسوکی و کروم قبل و بعد از مرخصی و تعطیلات بین آنها توزیع گردید. داده ها با استفاده از آزمونهای t گروه های مستقل و وابسته، تحلیل واریانس و ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل گردید.
نتایج نشان داد که مرخصی تعطیلات ملی و مذهبی (شاد) تاثیری بر رضایت شغلی ندارند، اما در تعطیلات مذهبی (تاسوعا و عاشورا) رضایت شغلی کارکنان افزایش داشت. همچنین نگرش کارکنان بعد از مرخصی نسبت به شغل بهبود پیدا کرد. مرخصی نقشی در افزایش رضایت شغلی ندارد، اما نبودن یا کیفیت پایین آن ممکن است به نارضایتی نیروی کار و در نتیجه ایجاد مشکل برای سازمانها منجر شود (نظریه دو عاملی هرزبرگ).
کلیدواژگان: تعطیلات، تعطیلات مذهبی، تعطیلات ملی، رضایت شغلی، مرخصی، هرزبرگ -
صفحه 119هدف از انجام این پژوهش که به روش توصیفی مقایسه ای انجام شده، مقایسه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان محبوب و دانش آموزان منزوی بوده است. کلیه دانش آموزان پسر سوم راهنمایی ناحیه 2 شهر شیراز جامعه تحقیق را تشکیل می دادند. به روش نمونه گیری خوشه ایاز بین مدارس راهنمایی پسرانه شهر شیراز، 4 مدرسه به صورت تصادفی انتخاب و به دانش آموزان کلاس های سوم راهنمایی این مدارس (490 نفر) آزمون جامعه سنجی داده شد. از دانش آموزان خواسته شد که از بین افراد کلاس خود فردی را انتخاب کنند که ترجیح می دهند با او بازی کنند یا به گردش بروند. ملاک انتخاب افراد منزوی این بود که هیچ کدام از همکلاسی ها آنها را انتخاب نکرده باشند. بر همین اساس تمام دانش آموزانی که هیچ کدام از همکلاسی ها آنها را انتخاب نکرده بودند، به عنوان افراد منزوی تعیین شدند (36=n). به منظور داشتن تعداد مساوی برای مقایسه، 36 نفر نیز از دانش آموزانی که دارای بالاترین پایگاه جامعه سنجی بودند و بیشتر از همه انتخاب شده بودند، به عنوان گروه محبوب تعیین شدند دانش آموزان محبوب را حداقل یک چهارم همکلاسی ها انتخاب کرده بودند. میانگین مرکب نمره های درسی سالهای اول و دوم راهنمایی دانش آموزان دو گروه به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی در نظر گرفته شد. میانگین نمره های درسی دو گروه روش آماری t مستقل مقایسه شدند. نتایج نشان داد که میانگین نمره های درسی دانش آموزان محبوب به طور معناداری از میانگین نمره های درسی دانش آموزان منزوی بیشتر است (001/0P<). این نتایج نشان می دهند که شایستگی های اجتماعی و تحصیلی مستقل از یکدیگر نیستند. از این رو ممکن است با افزایش مهارت های تحصیلی دانش آموزان منزوی، میزان پذیرش اجتماعی آنها نیز افزایش یابد.
کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان محبوب، دانش آموزان منزوی، جامعه سنجی، پذیرش اجتماعی
-
Page 1Executing different educational programs with respect to the structure and tasks of the Ministry of Agricultural Jihad in order to update the knowledge and skills of staff is one of the primary tasks of the Research and Education Organization. This study aims at analyzing and formulating effective features in educational programs in the agricultural sector. In so doing, the following two questions about formulating effective features in educational programs in the agricultural sector were asked of the teaching and research staff and educational experts of the Ministry of Agricultural Jihad.1. What are the effective features of educational programs in agricultural sector?2. Which of the identified features to promote the effectivity of the presented model of educational programs are of more importance? This research is descriptive and survey – based. The statistical community, a total of 383 people, were the teaching /research staff, instructors, educational directors, and experts o the Ministry of Agricultural Jihad. Data – collection and measurement tools at this study were researcher – tailored.Data analysis was conducted on two levels of descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation) and inferential statistics (t– tests, multi – variable regression, and path analysis diagram).
-
Page 25This research administered with the aim of investigates the relationship between trust of teachers to manager and organization with perceived distributive, procedural and interactional Justice among teachers in Isfahan city. On the basis of this goal, prom statistical universe, which include all of the teachers of 5 regions of Isfahan Education organization, 361(male=127 & female=234) person selected for answer to the research questionnaires, with using cluster multistage random sampling research questionnaires were: two questionnaires for trust with manager and organization and three questionnaires for dimensions perceived organizational justice distributive, procedural and interactional data analyzed with use of canonicals’ correlation and stepwise regression analysis. Correlation trust with organization and organizational justice dimensions and there is no relation between second couple correlation trust with manager and organizational justice dimensions. Also in predicting the trust with organization by perceived organizational justice dimensions, results showed that only interactional justice had high predictive power.
-
Page 43The main purpose of this study was to evaluate the amount of graduate student's skills in searching methods, using softwares, accessing and restoring the information retrieved from electronic resources. The research method was a descriptive survey and the statistical population of the study comprised of all graduate students of the university of Isfahan, 4035 students, in 2008-2009 academic years. The statistical sample was calculated to be 380 individuals based on the kergsy and Morgan table and using random clustered sampling method. The data collection was done through a researcher made questionnaire, containing three parts with the reliability and validity of 0.84 and 0.85, respectively. The first part of the questionnaire was devoted to personal information while the second part addressed the assessment of skills in information searching methods and the third part referred to using softwares, accessing and restoring information. For analyzing the data the statistical methods of correlation coefficient and one-variable t-test were used. The observed t was higher than the critical t value of the table at α=0.05 level which disclosed that graduate students with the average of 3.42 (higher than the average level of 3) possess the skills related to searching in electronic databases. Considering the skills of using softwares, accessing and restoring information, the observed t was lower than the critical t value of the table at α=0.05 level, which resulted in acquiring the average of 3 (equal to the average level of 3) and indicated that graduate students have an average of these skills. The observed r, with the value of 0.20 at p≤0.05, revealed a meaningful positive correlation between student's skills in information retrieval from electronic databases and their research success.
-
Page 61The present study aims at studying the approaches to the development of human resources planning in Tehran educational Organization by Survey on Descriptive Method. The subjects were 70 managers and assistants from different educational bureaus of Tehran and 107 designers and statisticians. A 45-item questionnaire whose items had 5 choices was designed by the researcher through Likert Scale. 20 expert validated the questionnaire and its reliability was calculated to be. 93 through test-retest method.Descriptive statistics were used for the calculation of frequency, percentage, mean and variance. And for the sake of identifying the main variables, inductive statistics were used. The results showed that some of the most important approaches towards the development of human resources planning in Tehran Educational Organization are: standardization of human resources, devise decent rules in order to get and keep human resources, payment system reform, combining training and educational activities, training creative and thoughtful staff, equal educational opportunities, prediction of human resources capacities, development of a teacher-knowledge testing system, collaboration of the staff in planning, estimation of needed human resources, qualitative and quantitative expansion of vocational training and development of information technology.
-
Page 85This is to survey the relation between Time management and Emotional Intelligence accompanied by its components (Self-awareness, Self-regulation, Self-motivation, Sympathy and Social skills). The prepared reaserch has been conducted among the managers of the working-places of Esfahan steel company, that were 365 people (82 woman and 313 man). by using of the method of random classified sampling choosed 120 people (22 woman and 98 man) as sample. type of field studying was the descriptive-correlation and in order to collect the data we used the seiwert Time Mamagement questionnaire and shrink Emotional intelligence questionnaire that validity of these two questionnaire be obtained through confirm those by guide and adviser professors. Questionnaire reliability also obtained through cronbach alpha coeificent, for Emotional intelligence questionnaire 0/85 and for Time mamagement questionnaire 0/84. the gathered data be analyzed by spss software through pearson correlation coeifficent in the descriptive and deductive statistics. Results of research showed there was a meaningful relationship between the Time Management and Emotional Intelligence at the level of P≤0/05 (r=0/387). Also there was a relationship between Time Management and the all components of Emotional Intelligence (Self-awareness, Self-regulation, Self-motivation, Sympathy and Social skills) with correlation coeifficents (r=0/276), (r=0/226), (r=0/281), (r=0/260), (r=0/214) at the level of P≤0/05.
-
Page 103As job satisfaction maintenance and its promotion always are as determinant factors for organizations, so this research is performed with the purpose of examining the effect of vacation and the kinds of holidays (i.e., national and religious) on job satisfaction in Khuzestan province in 1388. this research was performed by applying survey plan and about 330 employers from 6 organizations participated and two sampling methods such as Base on Purpose (for vacation) and Multistage Cluster (for holidays) were also employed.Then, according to 5 hypotheses considered in this research, a standard questionnaire that evaluated job satisfaction before and after vacation and holidays were distributed among the participants. The data were analyzed by applying T-test of dependent and independent groups, ANOVA and correlation. vacation, religious and national holidays (i.e., joyful) did not have any effect on job satisfaction, but in religious holidays (Tassoa and Ashora) the job satisfaction in employers increased, as after vacation, and their views toward work improved. vacation did not have any effect on increasing the job satisfaction but lacking of this opportunity or its low quality could lead to work force dissatisfaction and resulted in bringing about difficulties for organizations (Herzburg Theory).
-
Page 119The purpose of this study was to compare academic achievement of pupolar students whit those who are isolated. For this purpose selected 4 secondray schools in Shiraz by cluster random sampling method. Given the grade three students of selected schools (including 490 boys) a socionetric test, they were asked to choose the person to whom they would like to play or go picnic in a park. Slected 36 students who had the lowest status of sociometric as isolated group and 36 students who had the highest status of sociometric as popular group. The criterion of academic achievement was the average of the students scores in grade one and two. The average of two groups were compared by independent t test. The results showed that the academic scores mean of popular students significantly higher than the isolated ones (P<0.001). This results indicating that academic competences and social competences are not independent and by increasing academic skills of isolated students, may increased their social acceptance.